23 września 2014

ORGANIQUE COCONUT OIL

O oleju kokosowym słyszałam tyle dobrych opinii, że w końcu znalazł zastosowanie i u mnie. Bardzo długo "dojrzewałam" do stanu, w którym uznałam, że dobrze jest być w jego posiadaniu. I nie - nie kupiłam go z własnej, nieprzymuszonej woli - poniekąd - znalazłam go w jednym z pudełek beGlossy, zresztą jak wiele innych bezcennych obecnie dla mnie kosmetyków. A olej kokosowy rzeczywiście jest bezcenny.
Na mojej półce stoi olej kokosowy ORGANIQUE, i chociaż od kilku lat już słyszałam o tej marce, to jednak ten produkt jest - a właściwie był :) - pierwszym i jedynym kosmetykiem marki w moim asortymencie :)
ORGANIQUE to polska marka kosmetyczna, która od 14 lat produkuje naturalne i przyjazne środowisku kosmetyki do pielęgnacji ciała i twarzy i dzisiaj z sukcesem zaopatruje w nie praktycznie całą Europę. Poza tym zbiera nagrody, wyróżnienia i odznaczenia, o czym dumnie jesteśmy informowani w prasie, mediach i ogólnie środkach masowego przekazu.
A wracając do naszego dzisiejszego bohatera to zagościł u mnie na dobre i nic nie wskazuje na to, że się szybko rozstaniemy.


Z opakowania dowiadujemy się, że: "Organiczny olej z Ecocertem otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno miąższu świeżych orzechów palmy kokosowej (w Azji nazywanej „drzewem życia”). Zawiera mieszaninę cennych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk i żelazo. Ze względu na swój bogaty skład jest nieocenionym eco kosmetykiem do pielęgnacji twarzy, ciała, dłoni, paznokci oraz włosów, rekomendowany również dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Olej doskonale nawilża, regeneruje, koi, zapobiega pierzchnięciu skóry, zmiękcza i spowalnia procesy starzenia. Polecany jest do codziennego stosowania, po kąpieli, opalaniu, również jako baza do odżywczego masażu. Aksamitna konsystencja i naturalny zapach kokosa uprzyjemniają stosowanie kosmetyku." - nic dodać, nic ująć :)

Skład: Cocos Nucifera Oil

Pojemność: 100ml
Cena: 42zł


Najważniejsze cechy i właściwości oleju zostały opisane powyżej, ja chciałbym się skupić na jego szerokim zastosowaniu. Zanim jednak do tego przejdę chciałabym na chwilę zatrzymać przy określeniu, które pojawiło się w opisie oleju powyżej, a mianowicie "Ecocert" - co to takiego?
Ecocert to niezależne, międzynarodowe stowarzyszenie z siedzibą we Francji, które kontroluje jakość kosmetyków ekologicznych, działając przy tym w zakresie ochrony środowiska. Ecocert to najbardziej znana firma zajmująca się przyznawaniem certyfikatów ekologicznych. Aby kosmetyk mógł być certyfikowany przez Ecocert muszą być spełnione określone warunki:
  • znakiem "ekologiczne i biologiczne kosmetyki" mogą być oznakowane produkty, w składzie których znajdziemy przynajmniej 95% surowców pochodzenia naturalnego, które z kolei muszą pochodzić przynajmniej w 95% z upraw biologicznych
  • znakiem "biologiczny kosmetyk" mogą być oznakowane produkty, których surowce naturalne pochodzące z biologicznych upraw stanowią przynajmniej 50%.
Poza tym przy kontroli obydwu tych klas stosowane są dodatkowe kryteria, które w wielkim skrócie przedstawiają się następująco:
  • zakaz stosowania surowców modyfikowanych genetycznie, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego,
  • surowce pochodzenia zwierzęcego muszą pochodzić od zwierząt żywych, np. mleko, miód
  • zabrania się testowania produktu końcowego na zwierzętach
  • zabrania się stosowania syntetycznych substancji zapachowych i barwiących
  • zabrania się stosowania sztucznych tłuszczy, olejów, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej
  • zabrania się stosowania emulgatorów PEG
  • jako konserwanty zezwala się stosować kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas sorbinowy, salicylowy i ich sole, które mają służyć do odkażenia surowców do produkcji kosmetyku, jak i produktu końcowego.


Olej kokosowy to olej roślinny pozyskiwany w 100% z miąższu orzechów palmy kokosowej w wyniku tłoczenia. Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury i prawdziwa bomba witaminowa - zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Ze względu na sposób otrzymywania wyróżniamy olej rafinowany i nierafinowany. Czym się różnią? Rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i w wielu przypadkach przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Jest bezbarwny, bez zapachu i smaku, wykorzystywany najczęściej w kuchni do smażenia, ma na ogół dłuższy termin do spożycia. Olej nierafinowany pozyskiwany jest natomiast "na zimno", w niskich temperaturach, bez użycia środków chemicznych. Od oleju rafinowanego odróżnimy go po zapachu i smaku - kokosowym zresztą :) Olej z ORGANIQUE to olej nierafinowany.
Olej kokosowy znalazł zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce - z wiadomych przyczyn :) ja skupię się na kosmetyce. 
  • Olej posiada silne właściwości nawilżające, z powodzeniem możemy nim zastąpić mleczka, balsamy czy masła, może być stosowany na całe ciało i włosy. Niezastąpiony w przypadku suchej, łuszczącej się lub atopowej skóry. Nie stosowałam na twarz, z prostej przyczyny - nigdy jeszcze nie używałam olejów do twarzy, boję się takiego eksperymentu na mojej mieszanej, w kierunku tłustej i łojotokowej skórze z tendencją do trądziku.
  • Włosy - jeśli jesteście zwolenniczkami blondu, tj. farbowania i rozjaśniania, rozjaśniania i farbowania włosów to z całą pewnością olej ten będzie doceniony jako maseczka do włosów wymagająca spłukania/umycia po jego zastosowaniu włosów, ale również jako wykończenie stylizacji. To jedyny olej chroniący włosy przed utratą protein, wnikający w strukturę włosa i dogłębnie go nawilżający. Nałożony na końcówki włosów zapobiega ich rozdwajaniu.
  • Stosowany na skórę głowy dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając tym samym ich wypadaniu. Zwiększa również ukrwienie skóry i (podobno) pomaga w walce z łupieżem - nie mam łupieżu, więc nie wiem jak to do końca z tym bywa.
  • Rewelacyjny jako krem do rąk czy stóp, pełniący również funkcje relaksacyjne. Dłonie posmarowane olejem kokosowym na noc gwarantują relaks do snu, a po przebudzeniu miękkie, gładkie i nawilżone dłonie.
  • Olej kokosowy bardzo dobrze sprawdza się jako produkt do demakijażu oczu, a dokładniej do usunięcia resztek trudno dostępnej maskary na rzęsach. Nie wiem czy Wy też tak macie, ale ja często po demakijażu oczu odczuwam "nalot" przy linii rzęs - smaruję wtedy delikatnie rzęsy olejem kokosowym i absolutnie wszystko znajduje się na waciku kosmetycznym, którym pocieram delikatnie oko.
  • Bardzo dobrze spisuje się jako odżywka do paznokci, pielęgnując tym samym skórki wokół paznokcia. Zauważyłam, że płytka paznokciowa jest wzmocniona, twardsza i nie rozdwaja się (!)

Olej nierafinowany ma zbitą konsystencję białej barwy, w temperaturze pokojowej zachowuje postać stałą, topnieje w temperaturze powyżej 25 stopni C - staje się wówczas ciekły i płynny. Latem, w naszej strefie klimatycznej, najlepiej przechowywać go w lodówce. Olej, który jest kosmetykiem o szerokim zastosowaniu, pełniący z powodzeniem funkcje aromaterapii jest produktem, który otwiera mnie na "olejowanie" i uświadamia, że produkty tego typu to naturalne "umilacze" codziennej pielęgnacji kosmetycznej - pachnie tak, że niebo się uchyla, piękny, słodki, cukierkowy zapach kokosa -wiórki kokosowe to przy tym "mały pikuś" :) Olej kokosowy z ORGANIQUE to mój codzienny must have , służy mi bardzo dobrze, skutecznie i cyklicznie, a fakt, że jest bardzo wydajny przedłuża jego żywot. To na pewno nie jest moje ostatnie opakowanie tego produktu.

Polecam każdemu - bez wyjątku :) Jeśli nie polubicie jako kosmetyk, to zużyjecie do smarowania pieczywa zamiast masła. Przepyszny ... hmm :)

Pozdrawiam, Aga
Copyright © 2014 Kosmetyki z Mojej Półki , Blogger